دسته
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 142941
تعداد نوشته ها : 351
تعداد نظرات : 122
Rss
طراح قالب

در گذشت علامه امینی (ره ) :

دوازدهم تیر ماه سالگرد عروج غمگنانه مردی است از تبار آفتاب . اوکه در طول عمر بابرکت خویش در دفاع از ولایت امیر مومنان علی ع کوشید و کوششش های فراوانی در این مسیر مبذول داشت .
شیخ عبدالحسین امینی مشهور به علامه امینی در سال 1320 ه ق در تبریز در خانواده ای اهل علم ، تقوی و فضیلت دیده به جهان گشود . پدرش حاج میرزا احمد امینی از بزرگان و عالمان بر جسته تبریز بود و به پرهیز گاری ، علم کثیر، اخلاق حسنه و بسیاری از صفات پسندیده دیگر شهره . جد بزرگ او نیز مشهور به امین الشرع ، مردی بود عاشق و شیفته اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام و همین امر او را به سرودن اشعار و مدایح فراوان در باره آل الله تشویق می کرد .
عبدالحسین در چنین خاندانی شروع به رشد کرد و از اوان کودکی عشق به خاندان طهارت در او ریشه گرفت . اما او تنها به عشق ورزیدن کفایت نکرد بلکه در صدد فراگیری علوم واحادیث آن بزرگواران بر آمد . لذاست که مقدمات علوم را درشهر تبریز فراگرفت و در محضر استادان و علمای بنامی چون سید محمد مولانا، صاحب کتاب مصباح المساکین ، سید مرتضی خسرو شاهی و شیخ حسین، صاحب کتاب هدیه الانام تلمذ کرد . در همین دوره بود که الفیه ابن مالک ( هزار بیت در باره صرف و نحو ادبیات عرب به زبان عربی ) را حفظ کرد اما آنچه بیشتر ذوق ادیبانه و شور عاشقانه او را اقناع می کرد حفظ اشعارگوناگون درباره امام علی ع بود . همین عشق دروجود او بطور گسترده ای نضج یافت تا وی را به سفر به نجف اشرف ترغیب کرد. در شهری که همواره می توانست در جوار مولایش به تحصیل و تحقیق بپردازد .
او در حوزه علمیه نجف ، نزد استادانی چند از جمله سید ابوتراب خوانساری و سید محمد فیروز آبادی به تحصیل علوم مختلف پرداخت و در حین تحصیل ، تحقیق را که عمده ترین دل مشغولی اش بود، دنبال می کرد . شیخ عبدالحسین در سال 1335 تالیف اثر گرانبهای "شهداء الفضیله " را آغاز کرد . عبدالحسین 33 ساله در این دوره با انجام کاری نوو ابتکاری با تحقیق از میان کتب قدیمی ای که در معرض نابودی و فراموشی بودند ، مطالبی در باره علمای متقدم ومتاخری که در راه حق به شهادت رسیده اند تدوین کرد .او برای تهیه این کتاب که تحسین بسیاری را برانگیخت، به کتابخانه های بسیاری در ایران و عراق سر کشید تا از هر جا حتی اندک مطلبی در باره علمای شهید بیابد . علامه امینی در این کتاب کوشید تا به زندگی و دیدگاه بیش از یکصد تن از پیروان امام علی ع و علمای شیعه از قرن چهارم تا چهاردهم بپردازد . این محدث ، مفسر ، متکلم و فقیه معاصر به تحقیقات گسترده خود ادامه داد و تعلیقه ای بر کتاب "کامل الزیارات" ابن قولویه قمی نوشت . او این تعلیقه را با هدف معرفی مفهوم زیارت در فرهنگ تشیع و بحث پیرامون آن به رشته تحریر در آورد و در ادامه آن با تالیف "ادب الزائر" اراد ت خود را به امام حسین ع اثبات کرد . وی همچنین در حوزه فلسفه "ثمرات الاسفار" را در دو جلد تدوین می کند و در حوزه فقه و اصول نیز حاشیه ای کلان بر دو کتاب سترگ "مکاسب" و" وسایل" شیخ انصاری می نگارد . در همین دوره است که به دلیل تلاش های علمی خود از جانب حضرات آیات سید ابوالحسن اصفهانی ، حاج میرزا احمد حسین نایینی ، شیخ عبدالکریم حایری یزدی و شیخ محمد حسین کمپانی اجازه اجتهاد در یافت می دارد . و پس از آن به تبریز باز می گردد . در این زمان او به سوی تفسیر قرآن کریم جذب می شود و بر خی آیات قران کریم را در سوره های اعراف ، واقعه و مومن مورد بحث و تحلیل قرار می دهد اما همه این تحقیقات مقدمه ای است بر کار عظیم او .
علامه امینی از ابتدای تحصیلات علمی خود در فکر ایجاد جامعه ای مبتنی بر اندیشه های والای اسلامی بود . جامعه ای که در آن اخوت و برادری مفهومی عینی می یابد و طی آن مسلمانان به دور از تبعیضات و تفرقه ها در ساختن جامعه ای آرمانی همت می گمارند . امینی با همین اندیشه و با اندوخته کلان خود به سراغ نگارش کتابی رفت که واقعیتی را به منظور ایجاد وحدت در جامعه اسلامی مطرح سازد لذا حدیث غدیر را شکافت و واقعه غدیر را باهدف تبیین ولایت جاودان امیر مومنان حضرت علی ع به رشته تحریر در آورد . وی روش کار خود را رادر تدوین این کتاب بر بررسی موضوعی مساله غدیر وولایت امیرمومنان می گذارد و با مواد و مصالح مختلف تاریخی از جمله آیات قران ، احادیث و قول تابعین و اصحاب و علمای فرق مختلف بویژه مذاهب چهارگانه ، نسبت به اثبات و دفاع از ولایت امیر مومنان همت می گمارد . او برای این منظور با سفر به کتابخانه های کشور های مختلف دنیا از جمله عراق ، هندوستان ، پاکستان ، مغرب ، مصر و...ابتدا به سراغ تحقیق در باره آیات تبلیغ (سوره مبارکه مائده -67 )، اکمال (مائده -5 ) ، آیات یک تاسه سوره مبارکه معارج ، ولایت ( مائده -55) و سوره هل اتی می رود . آنگاه احادیث غدیر ، ولایت ، منزلت ، ثقلین ، انذار العشیره و...را ازمناظر تاریخی و سندی مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد . وی سپس در پی اسناد حدیث غدیر ، بیست و چهار کتاب تاریخی ، بیست و هفت محدث ، چهارده مفسر قرآن و هفت متکلم اسلامی را می یابد که به نقد و بررسی حدیث غدیر پرداخته اند . امینی پس از آن، رواه حدیث غدیر از صحابه و تابعین پیامبر را به ترتیب عنوان و در این فهرست به یکصد و ده تن از صحابی و هشتاد و چهار تابعی اشاره می کند . علامه آنگاه 360 تن از رواه حدیث غدیر را از قرن دوم تا قرن چهاردهم بر می شمارد و برای این منظور به کتابخانه های بسیاری ازکشورهای اسلامی سفر می کند . علامه در پایان تحقیق، اشعار شاعران مختلف را در باره این موضوع ذکر می کند و... در این مقوله، قصد او کمک گرفتن از انواع روایات است برای دفاعی تاریخی از ولایت امیر مومنان علی ع برای جهانیان .
چاپ نخست کتاب الغدیر در سال 1324 ه ش در نجف آغاز می شود و این مجموعه تا نه جلد افزیش می یابد . پس از انتشار این کتاب عظیم ، بسیاری از علمای کشورهای مختلف اسلامی ضمن ستایش ، برآن حاشیه می نویسند و آن را مورد بحث و بررسی قرار می دهند . علامه امینی هفت سال پس از انتشار نخستسین جلد الغدیر در اثبات ارادت خود به امیر مومنان علی ع کتابخانه ای با بیش از چهل ودو هزار کتاب خطی و چاپی در باره مولی الموحدین امام علی ع با عنوان مکتبه الامام امیر المومنین تاسیس می کند .
علامه اما در تبیین مسایل تاریخی از مسایل روز جهان اسلام هیچگاه غافل نمی ماند چنانکه اندیشه ولایت فقیه در بینش او از مکانتی بالا و والا بر خوردار است .استاد با طرح مباحثی جدی ، حکومت و ولایت در عصر غیبت حجت خداوند و و لی عصر عج را از آن ولی فقیه جامع شرایط می داند و آن را امری ضروری و لازم می شمارد .
رحلت :
سر انجام پس از عمری تلاش در راه احیای معارف دینی ، استاد علامه امینی پس از دو سال بیماری وضعف جسمانی ناشی از فعالیت و تحقیق بسیار در کشور های مختلف ، در روزجمعه دوازدهم تیر 1349دیده از جهان فرو بست و بسیاری را از غم فقدان خود اندوهگین ساخت . پیکر مطهر او پس از تشییعی بسیار شکوهمند ، به نجف اشرف منتقل شد . او را در کتابخانه ای که خود تاسیس کرده بود به خاک سپردند .
منابع :
سید کباری ، علیرضا ، دیدار با ابرار ، ج 9 ، علامه امینی ، 1372 ، سازمان نتبلیغات اسلامی
جمعی از اندیشمندان حوزه علمیه قم ، گلشن ابرار ، سازمان تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم
امینی ، عبیدالحسین ، الغدیر ( ترجمه واحدی )، محمد تقی ، 1363 ، کتابخانه بزرگ اسلامی
حکیمی ، محمد رضا ، حماسه غدیر

درگذشت میرزاده عشقی ، شاعرمبارز عصر مشروطه

گروه فرهنگ و ادب خبرگزاری " مهر" : جمعه دوازدهم تیرماه ، سالروزترورمیرزاده عشقی - شاعرآزادیخواه اواخرمشروطه و ابتدای دوران پهلوی است ، آنچه در پی می آید خلاصه ای از آثار ، افکار و زندگی این شاعر ایرانی است. ازشش شاعر آزادیخواه و فعال انتهای دوره قاجار و ابتدای پهلوی هر کدام به استثنای ملک الشعرای بهار ، به نحوی سربه نیست شدند . عارف قزوینی ، به پاس حمایت های اولیه اش از جمهوری " قلابی رضا خان " ، به همدان تبعید شد . نسیم شمال در تیمارستان به بند زنجیریان برده شد و از غصه دق کرد! فرخی یزدی که از ایران فرارکرده بود با فریب عوامل رضا خان به ایران بازگشت ، اما در ایران به زندان افکنده شد و دهانش را دوختند و به دست کسانی چون " پزشک احمدی "  کشته شد. ابوالقاسم لاهوتی از ترس به آسیای میانه گریخت و به سختی چند سالی در آن جا زیست . اما داستان دردناک تر و دلیرانه از همه این آزادیخواهان ماجرای شهادت میرزاده عشقی بود. 12 تیر ، سالروز شهادت این شاعر آزادیخواه است.
سید محمد رضا میرزاده عشقی ، در سال 1272  شمسی ، به دنیا آمد . در کودکی  و نوجوانای ، درمدارس  " الفت" و " آلیانس " همدان تحصیل کرد و فرانسه را به خوبی آموخت و پس از تحصیل ابتدا در تجارت خانه یک تاجر فرانسوی به مترجمی مشغول شد. عشقی ، 15 ساله بود که " احمدشاه قاجار "  به سلطنت رسید ، درهمان سال نامه ای در قالب مثنوی برای احمد شاه ، قاجار نوشت که توسط ملک الشعرای بهار ، به دست شاه رسید . درآن نامه عشقی بدون مدح شاه ازاوخواسته بود تا کمی به اصلاح وضع کشور بپردازد و مانند شاهان پیشین ، ایران را بیشتر به قهقرا نکشاند!


روزنامه قرن بیستم به صاحب امتیازی میرزاده عشقی

اودر21 سالگی ، نشریه ای به نام " نامه عشقی " درهمدان منتشرکرد که موجب اعجاب همگان شد وسالی بعد به همراهان دیگر آزادیخواهان ازجمله " سید حسن مدرس" به استانبول مهاجرت %

دسته ها :
دوشنبه دوازدهم 4 1385
X